čtvrtek 11. prosince 2008

Bilaterální spolupráce Barmy s Čínou

Představitelé Číny a Barmy se v sobotu dohodli na prohloubení bilaterální spolupráce, která mimo kooperaci v oblasti ekonomiky, obchodu, kultury, vzdělání, zdraví, technologického výzkumu a turismu, zahrnuje také vojenské závazky.


V budoucnu by mělo docházet ke stážím vojenských činitelů a společným vojenským cvičením. Spolupráce má za cíl podpořit regionální mír. Spekuluje se také o tom, že součástí dohody je odkoupení čínských helikoptér, stíhaček a válečných lodí, které Barma od Číny kdysi koupila. Barma zřejmě trpí nedostatkem náhradních dílů pro tuto vojenskou techniku a nedokáže ji udržovat v akceschopném stavu.


Důvodem pro takto blízkou vojenskou spolupráci obou zemí může tedy být snaha Barmy zajistit si čínskou vojenskou podporu (když již není sama schopna si ji zajistit). Někteří analytici ale poukazují na čínské ekonomické zájmy v Barmě (přístup k Indickému oceánu, nerostné bohatství Barmy) a Barmskou snahu o politickou podporu svého nedemokratického režimu.


Právě Čína spolu s Ruskem v lednu minulého roku vetovali v Radě bezpečnosti OSN návrh na uvalení sankcí na Barmu. Ta reagovala několika vstřícnými kroky vůči Číně, například jí dovolila vybudovat ropovod a plynovod, které povede z čínské provincie Yunnan do barmského západního přístavního města Sittwe. Pomocí této nově budované infrastruktury bude Čína importovat hlavní dodávky plynu a ropy z blízkého východu a Afriky. Ropovod se tak stane alternativou dovozu těchto surovin přes Malackou úžinu. Cena projektu se odhaduje na 2. 5 milionu amerických dolarů. Stavět se má začít na začátku dalšího roku.


Smlouva zřejmě také obsahuje dohodu o ukončení etnických pohraničních problémů. Jedná se především o potlačení ozbrojených skupin Spojená armáda státu Wa, Kachinská organizace pro nezávislost a Kokangští rebelové.


Zdroje:

Mizzima [online]. [cit.11.12.2008]. Dostupný z: [online]. [cit.11.12.2008]. Dostupný z: http://www.mizzima.com/news/inside-burma/1392-china-burma-take-steps-to-strengthen-military-cooperation.html

Irrawaddy [online]. [cit.11.12.2008]. Dostupný z: http://www.irrawaddy.org/article.php?art_id=14669

BBC [online]. [cit.11.12.2008]. Dostupný z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7739096.stm

China daily [online]. [cit.11.12.2008]. Dostupný z: http://www.chinadaily.com.cn/opinion/2007-09/18/content_6113993.htm

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.