čtvrtek 4. prosince 2008

Bývalé světové politické špičky žádají OSN aby zasáhla proti Barmě


Více jak 100 bývalých prezidentů a ministerských předsedů z celého světa se sjednotilo a poslalo dopis generálnímu tajemníku OSN Ban Ki-moonovi s naléhavou žádostí, aby Barmu navštívil ještě letos a snažil se donutit tamní vojenskou juntu, aby propustila politické vězně.

Tuto akcii inicioval bývalý norský ministerský předseda a nynější prezident Centra pro mír a lidská práva v Oslu Kjell Magne Bondevik. K dopisu se připojili také další významní politici, například George Bush, Tony Blair, Margaret Thatcherová, John Major, Junichiro Koizumi, Lech Walesa či Mikhail Gorbačev.

Dopis dále uvádí, že obyvatelé Barmy se spoléhají na pomoc ze strany OSN a doufají, že OSN podnikne náležité kroky aby zabránila humanitární krizi v zemi a nadálému porušování lidských práv. Další návštěva by podle bývalých politických špiček měla ukázala zda Barma uskutečňuje či neuskutečňuje změny, které ji byly uloženy Radou Bezpečnosti OSN.

Rada Bezpečnosti OSN v říjnu loňského roku po Šafránové revoluci vydala oficiální prohlášení, ve kterém žádá brzké propuštění všech politických vězňů v zemi a jako ultimátum pro splnění toho požadavku zmiňuje konec roku 2008. Barmská vláda ovšem tuto výzvu Rady Bezpečnosti ignoruje a nadále pokračuje v hromadném zatýkání a uvězňování politických odpůrců.

Ban Ki-moon navštívil Barmu už letos na jaře po ničivém cyklónu Nargis, který těžce zasáhl pobřežní oblasti země. Tehdy se mu podařilo přesvědčit juntu, aby do země vpustila zahraniční pomoc a pracovníky. Další návštěvu země plánoval právě na prosinec, kdy se chtěl věnovat jednáním o politické situaci v zemi.

Mluvčí generálního tajemníka Michele Montasová ujistila, že Ban Ki-moon dopis převzal a že o situaci v Barmě hovořil s iniciátorem dopisu bývalým norským ministerských předsedou Bondevikem. Rovněž potvrdila, že Ban Ki-moon hodlá Barmu znovu navštívit, ale jen pokud se situace v zemi změní k lepšímu. Prosincovou návštěvu tedy generální tajemník zrušil dokud si nebude jist, že jeho přítomnost pomůže Barmě na její cestě ke skutečné demokracii.

Celé znění dopisu najdete na:

http://uscampaignforburma.org/wp-content/uploads/2008/12/letter.pdf

Zdroje:

MIZZIMA [online]. [cit.5.12.2008]. Dostupný z:

http://www.mizzima.com/news/world/1393-former-world-leaders-urge-ban-to-visit-burma.html

MIZZIMA [online]. [cit.5.12.2008]. Dostupný z:

http://www.mizzima.com/news/world/1397-ban-will-not-visit-burma-despite-calls-by-former-world-leaders.html

The Irrawaddy [online]. [cit.5.12.2008]. Dostupný z:

http://www.irrawaddy.org/article.php?art_id=14751

U.S. Campain for Burma [online]. [cit.5.12.2008]. Dostupný z:

http://uscampaignforburma.org/presidents-letter

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.